Black Angus koe

ALGEMEEN 

De Black Angus is een vleesras dat bekend staat om kwaliteit en marmering.  Het ras komt oorspronkelijk uit Ierland en Schotland en wordt ook wel Black Aberdeen Angus genoemd, vernoemd naar de streek waar de runderen vandaan komen. 

De koeien staan bekend om hun goede karakter en het makkelijk houden van deze dieren. Ze kunnen namelijk goed leven in natuurgebieden of plekken waar de grond schaars is. Ze eten vooral veel kruidenrijk en  bijna houtachtig voedsel.  

 De Angus runderen krijgen kleine kalfjes en hebben nauwelijks tot geen problemen tijdens het afkalven.  De moederkoe is erg beschermend ten opzichte van hun jong en heel familiair in de kudde. 

De 100% Black Aberdeen Angussen worden niet zo groot en staan vrij kort op hun poten.  Ze zijn oorspronkelijk zwart van kleur en hebben een karakteristieke brede kop. In Duitsland hebben ze hun eigen 'Duitse Angus' gefokt met zowel zwarte als rode koeien.

 

MARMERING


Wat is marmering:

In het vlees kan vet worden opgeslagen waardoor je een mooie marmering in het vlees krijgt.  Dit vet wordt ook wel intramusculair vet genoemd, tussen de spieren.

De  Wagyu  is er beroemd om, maar ook de luxere vleesrassen zoals Black Aberdeen Angus hebben een beetje marmering.

De marmering van het vlees hangt af van de diersoort, het ras, de voeding, de leefwijze en de genetische aanleg van het dier. Met name de samenstelling en kwaliteit van het voer en de hoeveelheid beweging zijn belangrijke factoren bij het aanmaken van de gewenste marmering van het vlees.  

Bron: www..vlees.nl

Tijdens het verhitten:

Vet smelt relatief snel zodat de smaakcomponenten vrij komen en inwerken op het vlees. Ook in dit kader is het Wagyu vlees een mooi voorbeeld. Het smeltpunt van het vet ligt hier nog lager dan bij andere vleessoorten, zodat dit effect in het vrijgeven van specifieke, zoetige smaken hier het meest optreedt.

 Zodra de vetten door het verhitten helemaal weggesmolten zijn, zal het vlees snel gaan uitdrogen. Zo zal mager vlees ook sneller aanbranden dan goed gemarmerd vlees. Het behouden van voldoende vetten in bereid vlees zorgt naast de smaak ook voor het betere ‘mondgevoel’,  oftewel de ‘bite’.

Bron: www..vlees.nl

Vet en gezondheid: 

Vet is voor ons een energiebron, een belangrijke bouwstof en belangrijk voor de opname van vitamineVet is een bron van  vitamine A, D en E en essentiële vetzuren (linolzuur en alfa-linoleenzuur). Teveel vet is niet goed voor ons.

Vetten zijn te onderscheiden in verzadigde en onverzadigde vetten.  Onverzadigde vetten (enkelvoudige en meervoudige) verlagen het cholesterol gehalte (LDL) in het bloed. Onverzadigde vetten komen voor in plantaardige én dierlijke producten. Vet in eten bestaat altijd uit een combinatie. 

Dieren die grasgevoerd zijn bevatten meer onverzadigde dan verzadigde vetten, ook vlees met een hoge marmering bevat meer onverzadigd vet.

Bron: www..vlees.nl

 

 



VOEDING

Marmering hangt dus af van het ras, voeding, leefwijze en de genetische aanleg van het dier. Naast het fokprogramma is het rantsoen voor de runderen en hun bewegingsvrijheid het enigste  wat je kan doen om de marmering te stimuleren.  

De Black Angus heeft niet veel energierijk voedsel nodig en kan goed gedijen en groeien op schrale gronden en natuurgebieden. Als ze veel energierijk voedsel krijgen gaan ze dus enorm hard groeien en wordt er veel vet opgeslagen, zowel intramusculair (tussen de spieren) als extra-musculair (buiten de spieren). Dit laatste willen we niet omdat dat vooral de verzadigde vetten zijn. Daarom worden de koeien bij Bronckhorster Beef Grass-fed (Grass-fed wil zeggen dat de dieren in hun hele leven minimaal 90% gras hebben gegeten) gevoerd met gras of hooi uit de Uiterwaarden of in de omgeving. Het energierijk voedsel wordt beperkt. Doordat de runderen zich goed kunnen bewegen in stal en wei wordt het vet mooi verdeeld tussen de spieren (intramusculair) zodat we een mooie marmering krijgen. 

O.A: Hooi, Stro, Gras, Graan, vitaminen en mineralen.

STAMBOEK

Onze Black Angus koeien zijn 100% Stamboek en komen van een boerenbedrijf bij ons in de buurt.